Zó maak je de mooiste foto's tijdens Golden Hour

Zó maak je de mooiste foto's tijdens Golden Hour

Belichting is een van de belangrijkste onderdelen van een goede foto. Veel fotografen bedenken daarom eerst altijd goed op welk moment van de dag ze een fotoshoot inplannen. Golden Hour is hét moment voor de perfecte foto.

Golden hour voorbeeld

Wat is Golden Hour?

Tijdens Golden Hour staat de zon laag aan de hemel. Het zonlicht reist langer door de atmosfeer, hierdoor neemt de intensiteit van het licht af en wordt veel blauwlicht weggefilterd. Het resultaat: een warme, rood-oranje gloed, vandaar de naam Golden Hour. Een lagere hoek van de zon zorgt voor lange schaduwen en een aangenaam contrast waardoor er meer diepte en dimensie in je foto ontstaat. 

Wanneer is Golden Hour?

De tijd en duur van Golden Hour zijn afhankelijk van het seizoen, je locatie en het lokale weer. Als er bewolking is kan het zijn dat er helemaal geen Golden Hour is. Je kunt via een app exact zien wanneer dit magische uur zich voordoet, maar het makkelijkst is om zonsopkomst en zonsondergang in de gaten te houden. De vuistregel is dat Golden Hour één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang is. 

Voorbeeld golden hour

Voor welke foto’s?

Het natuurlijke effect dat ontstaat tijdens Golden Hour doet het goed voor veel foto's: landschap, portrait, street fotografie en zelfs buitensport fotografie. Het kiezen van het juiste moment op de dag om de foto te maken is cruciaal. Golden Hour is ook het beste moment van de dag voor long exposure foto's. Wil je weten hoe je zo'n foto maakt? We leggen het uit in onze blog!

Lichtval tijdens Golden Hour

Je kunt de lichtval van de zon op verschillende manieren gebruiken tijdens het maken van de foto's.

Front Lighting

Zoals de naam al zegt, schijnt het licht van voren op het model of object. Er zal een warm en flatterend licht op vallen. Front lighting werkt ook goed voor landschap- of stadsfotografie: ga gewoon met je rug naar de zon toe staan.

Foto's maken golden hour

Tegenlicht

Tegenlicht is het omgekeerde, je staat met de camera naar de zon toe. Het model of object staat voor de zon en wordt omringd door een warme gloed. Let goed op de belichting van je camera tijdens het maken van de foto, zodat het model niet te donker wordt. 

Golden hour fotografie

Randverlichting

Dit lijkt op tegenlicht, alleen gebruik je nu portretfunctie op je telefoon. Hierdoor zal de achtergrond wazig worden en ontstaat er een rand om het model of object dat zacht wordt opgelicht door de zon.

Foto golden hour persoon

Silhouet

Om een silhouet te creëren moet je net als bij tegenlicht en randverlichting met je camera naar de zon staan. Alleen is het nu de bedoeling dat het model of object op de foto donker is, dus focus je camera op het lichtste punt (de zon) zodat de rest van de omgeving letterlijk overschaduwd wordt.

Silhouet golden hour

Fake it till you make it!

Ben je nou geen early bird en zit je tijdens zonsondergang liever te genieten van een drankje, dan is een filter de oplossing. Gebruik het Golden Hour filter van @treidenpolina of @iamellle op Instagram voor een instant gouden gloed. Heb je de foto al gemaakt? Gebruik dan het Instagram filter Abu Dhabi voor een warme, oranje gloed over je foto's.

Van je telefoon naar de muur

De warme en zachte kleur van Golden Hour zorgt voor prachtige foto's die ook nog eens fantastisch in je interieur staan! De warme tinten matchen goed in een boho interieur of zorgen voor wat kleur in een wit interieur. Het contrast op de foto komt fantastisch uit op een aluminium of plexiglas fotoprint!