6 tips: zo fotografeer je met je telefoon

6 tips: zo fotografeer je met je telefoon

Mooie momenten haarscherp vastleggen, dat is wat we willen. Maar wist je dat je helemaal geen professionele camera nodig hebt? Aan je telefoon heb je genoeg. Met deze 6 tips voor telefoon fotografie schiet jij de mooiste plaatjes!

1. Schone lens

Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is de belangrijkste stap. Maak de lens van je telefoon schoon! Door het vele gebruik van je telefoon wordt de lens snel vies, dit kan wazige vlekken veroorzaken in de foto’s.

Fotografie tips iPhone

2. Doe je flitser uit

De flitser van je telefoon is eigenlijk meer een zaklamp. De flits reikt niet verder dan een paar meter. Dit zorgt voor overbelichting, rode ogen en verbleekte gezichten. Uitzetten dus!

3. Zoom in met je voeten

Inzoomen op je telefoon is een no go. Dit komt omdat je digitaal zoomt en dit gaat ten koste van de fotokwaliteit. Probeer een paar stappen naar voren te doen of neem de juiste positie aan om de perfecte foto te maken. Lukt dit niet? Maak de foto dan evengoed zonder zoom, de foto kun je later altijd nog bijsnijden. 

Voeten foto

4. Zorg voor goed licht 

Let tijdens het maken van je foto goed op het licht. Stel daarbij aan jezelf de volgende vragen: zorgt het licht niet voor harde schaduwen? Is de foto niet overbelicht of te donker?

De belichting van de foto kun je zelf bepalen door op het scherm te tikken, de foto wordt dan ook gelijk scherp gesteld.

Belichting iPhone

Bepaal zelf de belichting.

5. Maak gebruik van een raster

De scheve horizon, een irritatiepunt voor velen. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door het raster in je camera-instellingen aan te zetten. Met het raster kun je ook gelijk de regel van derden toepassen. Door dit toe te passen worden je foto’s interessanter en rustiger om naar te kijken. 

Raster foto

6. Bewerk je foto’s na met een app

Liever een bewerking met één klik? Dan kun je gebruik maken van een preset. Je kunt deze zelf maken, of kopen. Let er wel op dat jouw foto's vaak net iets anders zijn, hierdoor heb je nog wat kleine aanpassingen nodig na het gebruik van een preset.

Filter iPhone

Zin om aan de slag te gaan met telefoon fotografie? Wij zijn benieuwd!