Long exposure foto's maken met je smartphone

Long exposure foto's maken met je smartphone

Let's move! Fotografeer beweging met je telefoon

Het gebruiken van een lange sluitertijd wordt ook wel long exposure fotografie genoemd. Fotografen gebruiken dit om een langer moment of beweging vast te leggen. Maar wist jij al dat je dit ook gewoon met je telefoon kunt doen?

Toronto foto

Longexposure foto

Om een foto met lange belichting te maken, zul je je telefoon vast moeten zetten, hij mag niet bewegen. Dit kan een statief voor je telefoon zijn, maar tegen een randje zetten kan ook. Onderaan deze blog leggen we precies uit hoe je jouw iPhone of smartphone moet instellen om een long exposure foto te maken.

 

Long exposure fotografie in de stad

De stad is een ideale omgeving om beweging vast te leggen. Je kunt een plek vastleggen, terwijl de stad er letterlijk doorheen raast. Zo bevries je een stukje tijd in één foto.

Longexposure foto in de stad 

In het OV

Treinen, trams, metro's - het OV is een perfecte plek voor long exposure fotografie. Laat het onderwerp van je foto zo stil mogelijk voor de trein staan en schiet dan de foto.

 Long exposure foto OV

Watervallen, rivieren en de zee

Dit zijn een klassieke foto's die je kunt maken met long exposure. Door het bewegende water krijg je een mooi effect in je foto

 Long exposure waterval

Long exposure waterval

Long exposure foto

Ren, draai en dans

Leg kinderen vast die door beeld rennen, draai een rondje met een jurk of maak een radslag. Met een lange sluitertijd leg je het allemaal vast.

 Long exposure foto

Aan het strand

Extra mooi om long exposure foto's te maken net na zonsondergang. Zo vang je de meest prachtige kleuren met je telefoon.

 Long exposure foto strand

Portret

Ook bij een portret kan long exposure interessant & leuk zijn, omdat het jouw onderwerp mysterieus doet overkomen. Probeer het maar eens! Blij met het resultaat? Laat hem bijvoorbeeld groot printen op een fotovergroting.

 Long exposure portret foto

Zo doe je dat op iPhone: gebruik live foto's

Om een long exposure foto op je iPhone te maken, maak je gebruik van live foto's.

• Schakel Live Photos in. Tik hiervoor op het rondje bovenin je camera.
• Houd je camera zo stil mogelijk en maak de foto.
• Open de foto in je camerarol en ga naar ‘wijzig’
• Swipe omhoog zodat je het onderdeel effecten te zien krijgt. Hier kun je kiezen voor de optie lange belichting.
• De foto wordt aangepast. Klaar!

 iPhone instructie

Sluitertijd zelf instellen?

De lange belichting foto’s van iPhone zijn fijn, vooral omdat je geen app hoeft te downloaden. Wat wel jammer is, is dat je zelf niet kunt kiezen hoe lang de sluitertijd precies is. Je zult merken dat deze soms iets té lang is en je dus veel waas in je foto kunt krijgen. Wil je meer mogelijkheden? Download dan een app als Lightroom of Slow Shutter Cam. Deze bieden meer mogelijkheden om de sluitertijd in te stellen.

 

Zo doe je dat op Android

De meeste android telefoons hebben al een optie om zelf je sluitertijd te kiezen, heel eenvoudig dus. Hieronder zie je bijvoorbeeld de Pro-Modus in de camera van een OnePlus smartphone. Hier kun je zelf de belichting instellen en heb je dus geen extra app nodig om deze foto’s te maken. Handig!

 Android instructies

Van je telefoon naar de muur

Niet alleen de mogelijkheden van telefoon-fotografie worden groter, ook de kwaliteit wordt beter. Dus heb jij een pracht van een foto gemaakt? Dan kun je daar jouw eigen kunstwerk voor aan de muur van maken. Print hem bijvoorbeeld groot uit op plexiglas of dibond aluminium. Let's create!