5 tips voor interieurfotografie

5 tips voor interieurfotografie

Ben jij gek op interieur en zou je zelf ook aan de slag willen met het fotograferen hiervan? Doe inspiratie op en leer hoe je je interieur beter in beeld kan krijgen. Interieurfotografie hoeft niet moeilijk te zijn, met deze simpele tips schiet jij de mooiste interieurfoto’s!

Let op het licht

Interieurfoto’s komen het best tot hun recht als ze licht en helder in beeld worden gebracht. Let daarom bij interieurfotografie altijd op het licht en kijk wat het licht met je ruimte doet. Zeker nu het herfst is zul je hier rekening mee moeten houden. Donkere foto’s laten de ruimte kleiner ogen en details komen minder goed uit. Oplossing: pak je fotomoment tussen de buien door! De zon geeft bijvoorbeeld een hoog contrast wat misschien nét je interieurfoto mooier maakt.

Let op: een no-go in de interieurfotografie is met het kamerlicht aan fotograferen. Lampen veroorzaken schaduwen en gele of oranje kleurzwemen. Zonde! Gebruik daarom zo veel mogelijk natuurlijk licht. Is het echt te donker? Gebruik kaarslicht of licht de foto op tijdens het nabewerken van je foto’s.

Interieur fotografie

 

Opgeruimde en schone omgeving

Afwas die nog op de aanrecht staat, de stofzuiger die nog door het huis of de schone was op de keukentafel. Uiteraard ruim je je rommel op voor je een foto neemt. Maar ook een teveel aan spullen op een interieurfoto kan als 'rommel' overkomen. Ze leiden af van wat er echt toe doet. Zorg daarom dat alles opgeruimd en schoon is. Je hoeft niet álles weg te laten, woondecoratie zorgt voor persoonlijkheid en sfeer, maar zorg dat het niet te druk wordt. 

 

Zorg voor rechte lijnen 

De basis van huizen en interieurs zijn vrijwel altijd recht. Rechte muren, deuren en kasten, je vindt ze overal. Om de foto professioneel te schieten zorg je dat de lijnen in de foto ook écht recht zijn. Houd de camera op dezelfde hoogte als het onderwerp in de foto. Zo voorkom je dat de foto omhoog of omlaag geschoten wordt. Omdat het lastig kan zijn om je camera recht te houden kun je gebruik maken van een statief. Heb je geen statief? Maak dan gebruik van een kastje of een stapel boeken om je camera recht te houden. Daarnaast is het makkelijk om de foto in de nabewerking ‘recht te trekken’ met een app of fotobewerkingsprogramma.

Interieur fotografie keuken

 

Kies je compositie

Het fijne aan interieurfotografie is dat je alle tijd hebt om foto’s te maken, je interieur beweegt namelijk niet! Zo kun je rustig kijken hoe je het beste je interieur op de foto kan nemen en je compositie bepalen. Gebruik je de foto’s op Instagram? Wissel je foto’s dan eens af met overzicht en detailfoto’s, zo creëer je een samenhangend geheel.

Interieur fotografie compositie

 

Gebruik verse producten

Een simpele, maar gouden tip: zorg dat er verse producten op de foto staan. Denk aan bloemen, planten of vers fruit. Verse producten hebben de kracht om elke interieur net dat beetje extra ‘echtheid’ en speelsheid te geven! 

Interieur fotografie

Zin om aan de slag te gaan met deze tips? Fotografie leer je het beste door te doen, dus pak je camera erbij en schiet er op los!