9 tips voor het maken van schitterende foto's in de stad

9 tips voor het maken van schitterende foto's in de stad

Monumenten, parken, mensen, vervoer, drukke winkelstraten… Je kijkt je ogen uit in een stad met zoveel leuke dingen om te bezichtigen! Om niet helemaal verdwaald te raken in de stad, hebben wij 9 tips voor je om waanzinnige foto’s te schieten. Dus ga je een weekendje weg, ga je op avontuur in je eigen hometown of stap je bijna het vliegtuig in voor je stedentrip? Lees dan snel verder en maak de mooiste vakantiefoto’s om trots op te zijn! 

1. Groetjes uit…

Onder het mom van ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ raden we je aan om meteen een souvenirwinkeltje in te duiken en te gaan snuffelen tussen de ansichtkaarten. Daar kan je een hoop inspiratie op doen qua fotografie van de hotspots en monumenten in de buurt. Het is misschien cliché, maar je kan er wél je eigen draai aan geven. Neem de foto bijvoorbeeld vanuit een andere hoek, maak gebruik van doorkijkjes of fotografeer tegen het licht in en krijg een mooi silhouette!

Ansichtkaart stad

2. Sky high

Een drone kan echt prachtige overzichtsbeelden maken! Maar niet iedereen is in het bezit van een drone of je bent op een plek waar je er niet mee mag vliegen. Geen man overboord! Bijna elke stad heeft wel een hoog punt waaruit je de grootsheid van de stad kan bewonderen. Check wel eerst het weer en koop dan pas je kaartjes. Het kan namelijk bewolkt of mistig zijn die dag en dan is het zonde als je helemaal niks kan zien! 

Overzicht stad

3. Een leugentje om eigen bestwil

Wil je behalve je koffer ook met je foto’s uitpakken op vakantie? Dan wordt het tijd om de boel een beetje voor de gek te houden. Speel met composities, dieptes en verhoudingen. Een gebouw in de verte lijkt ineens heel klein op de foto als jij er meters voor gaat staan. Of maak een foto recht van boven, terwijl jij een gele positie aanneemt op de vloer waardoor het lijkt dat je vliegt. Wij zijn dol op optisch bedrog 😍

Foto optisch bedrog

4. Kijk omhoog

Als je door een stad loopt te dwalen, zie je zoveel moois om je heen. Maar vergeet ook zeker niet omhoog te kijken! Ontdek daardoor de mooiste architectuur, waaronder geveltjes, kerktorens of balkonnetjes. Wil je zo’n hoog gebouw nou knap op de kiek zetten? Ga dan bij de voet van het gebouw staan en fotografeer staand omhoog. Of kies ervoor om een detail van het geheel vast te leggen. Ook hier is het gaaf om met het licht te spelen, zodat je mooie sun flare of silhouetten krijgt in je foto. 

Kijk omhoog architectuur

5. It’s all about the details

Details geven echt karakter aan een stad. Dus probeer naast je overzichtsfoto’s ook close-ups te schieten. Hierdoor krijg je een veel completer beeld van je vakantie. Dus pak je camera er bij als je kleurrijke deuren, speciale auto’s, prachtige bloemen of schitterend tegelwerk tegenkomt. Die details maken juist het verschil! 

Details stad

6. Sfeervolle bevolking

Je hoeft echt niet altijd te wachten totdat iedereen uit beeld is en dan snel een fotootje te schieten. Om helemaal sfeer aan je fotoserie te geven, is het erg leuk om de lokale bevolking ook op de foto te zetten. Een markt is hier een hele goed plek voor, want het krioelt er van de mensen. Komen er net vissers terug van zee om hun vangsten op de markt te verkopen? Spelen de straatmuzikanten een swingend muziekje? Zitten de terrassen vol met allemaal zonaanbidders? Leg het vast! Hierdoor krijg je echt een kijkje in het dagelijkse leven van jouw bezochte stad. Wil je iemand van dichtbij fotograferen? Vraag dan wel eerst even om toestemming ;)

Lokale bevolking

7. Kies je moment

Ga je graag vroeg uit de veren? Lucky you! Vroeg met je camera op pad heeft twee voordelen. Ten eerste heb je nog niet zo veel last van toeristen die je zicht blokkeren en ten tweede kan je de zonsopkomst meepikken. Mocht je nou een echte uitslaper zijn, dan heb je aan het einde van de dag alsnog een kans op mooie shots. Het is dan weliswaar niet meer zo rustig, maar je hebt wél het mooiste licht van de dag te pakken. Tijdens dit moment, ook wel golden hour genoemd, gaat de zon bijna onder en zorgt hij voor een gouden gloed. Gegarandeerd schitterende foto’s! 

Golden hour

8. Magische avond 

Wacht nog even met het opbergen van je camera zodra de zon onder is. De nacht is namelijk ook magisch in de stad! Het geheim van een goede nachtfoto is het uitzetten van je flits, een lange sluitertijd en het gebruik van een statief of andere stabiele ondergrond. Hierdoor krijg je evengoed een scherpe foto, krijg je de lichtjes van de stad heel mooi in beeld en kan je zelfs spelen met lichtlijnen! 

Stad bij nacht

9. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Een simpele tip voor originele vakantiefoto’s: maak gebruik van reflecties! Denk aan ramen, spiegels, etalages, auto’s en watertjes. En als het nou geregend heeft, kan je daar je voordeel mee doen door gebruik te maken van de plassen op straat. In de weerspiegeling kan je namelijk prachtige foto’s maken. Loop wat rond en ontdek de mooiste hoek om de foto te schieten!

Reflectie foto

Wij zijn heel benieuwd naar jullie resultaten! Deel je foto van je favoriete Europese zomermoment op Instagram of Facebook met #zomermomentEU en maak kans op je eigen Instawall Aluminium L!

Geniet van jullie trips en happy shooting!

Liefs, team Instawall