7 tips voor het maken van de ultieme vakantiefoto's

7 tips voor het maken van de ultieme vakantiefoto's

Zomeraanbidders opgelet: de vakantie is begonnen! Waar je je vakantie ook spendeert, er zijn altijd mooie zomermomenten om vast te leggen. Van relaxte zonaanbidders en actieve kampeerders tot vakantiegangers in eigen land: iedereen wil graag mooie vakantiefoto’s! Dus vind je dat je vakantiefoto’s wel een boost kunnen gebruiken? Dan hebben we hier 7 tips voor je om je fotografie skills naar een hoger niveau te tillen!

 

1. Camerakeuzestress

Vaak wordt er gedacht dat hoe duurder de camera, hoe beter de foto’s. Think again, want dat hoeft echt niet zo te zijn! De beste camera is namelijk de camera die je op dat moment bij je hebt. Met een telefoon kan je bijvoorbeeld snel en onopgemerkt snapshots maken, terwijl je met een spiegelreflexcamera uitgebreid een reportage kan maken. Het is belangrijker hoe je de foto maakt, dan waarmee. Dus schiet er lekker op los!

Camera stress

 

2. Doe je huiswerk

Reizigers kan je in twee groepen indelen: of je bent lid van de ik-ga-blanco-op-pad-en-laat-me-verrassen-groep of je bent member van de ik-laat-niets-aan-het-toeval-over-groep. Voor die laatste groep zijn Instagram en Pinterest natuurlijk handig. Ga op zoek naar hashtags of zoektermen van jouw bestemming en laat je inspireren door beelden of mooie plekken die je anders zou missen. Vooral handig als je zelf weinig tijd hebt om de omgeving te verkennen. 

Doe je huiswerk foto

 

3. Bekijk het eens door een andere (zonne)bril

De compositie bepaalt onder andere of je foto fijn is om naar te kijken. Om de kijker te trekken naar de juiste plek op je foto kun je de ‘regel van derden’ gebruiken. Hierbij deel je het beeld op in 9 blokken, zie de foto hieronder. Zodra je je onderwerp op een van de snijpunten in het raster plaatst, wordt de aandacht daarheen getrokken. Een horizon is mooi om op een van de 1/3 lijnen te plaatsen, zo is de foto mooi in balans.

Andere zonnebril foto

 

4. Don’t lay down 

Wanneer je vakantie hebt, is het heerlijk om een horizontale houding aan te nemen. Dit geldt echter niet altijd voor je foto’s. Verticale foto’s kunnen namelijk ook echt prachtig zijn! Zoals voor portretten, hoge gebouwen en smalle straatjes. Leer jezelf aan om regelmatig verticale foto’s te schieten. 

Foto's staand

 

5. Sunshine on my mind

We leven met z’n allen onder dezelfde zon, dus een tip voor tout le monde: Maak slim gebruik van het zonlicht. Rond het middaguur staat de zon op zijn hoogst. Het is niet alleen erg heet om op dit tijdstip vol in de zon te staan, je krijgt er ook harde schaduwen van in je gezicht en je gaat knijpen met je ogen. Je kan beter in de ochtend of de middag foto’s maken, omdat de zon dan lager staat. Mocht het niet anders kunnen, zoek dan een schaduwrijk plekje op.

6. Waardeer de kleine dingen

We hebben vaak de neiging om grootse momenten en bijzondere locaties te fotograferen en de alledaagse dingen links te laten liggen. Want wat je vaak ziet/doet, wordt normaal en wat normaal is, vinden we vaak niet interessant om vast te leggen. Zonde! Het zit hem ook vaak in de kleine dingen. Dus maak ook eens een foto van de kleurrijke bloemenstruik waar je elke dag langs loopt, van de lol die jullie hebben bij het dichtpletten van je koffer of je favoriete zomerdrankje dat je al weken drinkt. Zo geef je je foto's een persoonlijke touch!

 

7. Waar ben je selfie?

Als je op prachtige plekken komt, is het heel verleidelijk om helemaal op te gaan in het fotograferen van al dat moois. Klik, klik, klik, iedereen staat op de foto en weer door. Bij thuiskomst check je je geschoten beelden en kom je tot de conclusie: ‘Ik ben nergens te bekennen!’ Voorkom teleurstellingen en vraag ook eens je kind, vriend of voorbijganger om jou vast te leggen, Instagram husbands is niet voor niets een term geworden. Lekker doen dus!

Waar ben je selfie

Geniet van je vakantie en happy shooting!