En route met Kiki #2 – Bewerk en beheer je vakantiefoto’s als een baas

På väg med Kiki #2 - Redigera och hantera dina semesterbilder som en chef

Packa dina saker, stäng resväskan och iväg till nästa destination. Oavsett om det är en fortsättning på din semester eller en trevlig resa hem: du har säkert tagit många bilder med din kamera och/eller din telefon. Resebloggaren och fotografen Kiki van Dongen från Rutter med ryggsäck delar med sig av sina tips och tricks om hur du bäst gör med allt ditt filmmaterial. Så hoppa på ditt flyg, tåg eller bil, så sätter vi igång att jobba med ditt semesterfoto!

Samla alla bilder!

Du kanske bara har tagit dina semesterbilder med en kamera. Lätt som en plätt, då har du redan samlat alla dina bilder på en plats. Det enda du behöver göra är att överföra alla bilder från kameran till din telefon eller dator, så att du kan lägga upp dina bästa bilder på sociala medier och få dem utskrivna. Kiki har ett praktiskt knep för det: ,,Min systemkamera har en wifi-funktion som gör att jag kan importera bilderna direkt till min iPhone. Det gör att man kan börja redigera direkt, vilket gör det ännu roligare för mig!''

,,Appen jag använder för att ansluta min kamera och telefon.''

Om du nu har använt flera enheter (t.ex. en mobiltelefon, en system- eller spegelreflexkamera, en actionkamera, en analog kamera eller en drönare) är det perfekt att samla allt ditt filmmaterial på ett och samma ställe. Kiki: ,,Jag använder en hårddisk för att samla alla filer från de olika enheterna. På så sätt kan jag hålla reda på vilka bilder som kommer från GoPro, FujiFilm eller DJI-drönaren.

Slutligen har Kiki ytterligare ett gyllene tips till alla världsresenärer och backpackers bland oss: ''Ska du ut på en lång resa? Då är det definitivt tillrådligt att ta med en hårddisk, så att den inte bara ger dig en överblick utan också fungerar som en säkerhetskopia!

Nästa destination: dator/laptop

Det är väldigt frestande att börja arbeta med dina foton direkt på telefonen, eftersom du alltid har den med dig. Detta gäller även för Kiki: ,,Vanligtvis är jag så entusiastisk över en fotosession att jag föredrar att börja arbeta med resultatet direkt. Tyvärr är de bilder jag lägger på min iPhone komprimerade. Det innebär att filerna förminskas och därmed innehåller begränsad kvalitet. Det är synd och skam! Därför fortsätter jag efterbearbetningen hemma på min Macbook. På den kan jag också arbeta mer exakt på grund av den större skärmen.''

,,Bilder som gjorde mig väldigt glad när jag tog dem.''

Redigera och förbättra

Vackra bilder, det är vad vi alla vill ha! Det första steget har redan tagits: att ta ett foto med rätt komposition och skärpa. Det andra steget är efterbehandlingen. Ditt semesterfoto kan bli ännu vackrare genom att du bland annat justerar färg, kontrast och exponering. Det finns många olika appar och program som du kan använda för att piffa upp dina bilder. Kiki redigerar till stor del sina bilder i Adobe Lightroom (kan liknas vid en förenklad version av Photoshop). ,,Det tar lite tid att lära sig behärska detta program. På YouTube finns massor av tutorials om hur man själv kan efterbehandla sina bilder. Det viktigaste är oftast att göra bilden lite ljusare och öka kontrasten. Då blir bilden snabbt lite ljusare!''

Ett enklare sätt är att använda förinställningar (presets) i Adobe Lightroom. Det finns många leverantörer av olika typer av förinställningar. Välj ett paket med en stil som passar dig och med en knapptryckning har du redan redigerat ditt foto. Dessutom blir det mycket enklare att få enhetlighet i din fotosamling när det gäller färger, exponering och kontrast. Kiki: ,,Jag har också skapat mina egna filter som jag planerar att sälja i slutet av det här året. Det fungerar verkligen jättebra! Jag behöver bara ändra några inställningar eftersom ingen bild är den andra lik.''

Reisfoto's bewerken

Före och efter

Om du nu letar efter en gratisapp? Då rekommenderar Kiki Snapseed: enkelt och tillgängligt på din telefon!

Få ordning och reda

När du har importerat dina bilder, samlat dem på ett ställe och redigerat dem är det dags att få ordning på detta berg av filer. För att hålla saker organiserade arbetar jag i mappar efter år. I dessa lägger jag sedan mappar med olika länder som jag har varit i. På så sätt kan jag när jag gör en Instawall superlätt att gå tillbaka till fotot i Marocko. Det är också praktiskt att skapa en mapp med "original" och "redigerade" bilder, så att du kan vara säker på att du har de rätta bilderna!

Sista tipset: Vänta inte för länge med att organisera dina bilder. När du kommer tillbaka från semestern har du fortfarande allt färskt i minnet och du kommer att flyga igenom det på nolltid ;)

Lycka till!